Rouwen is noodzakelijk om met verlies te leren leven. Hoewel rouw geen ziekte is, lijkt rouwen wel op "genezen' in die zin dat het evenwicht opnieuw gevonden moet worden. Het leven is totaal op zijn kop gezet en degene die rouwt moet zijn weg weer zien te vinden.

Ieder rouwproces is uniek en toch zie je ook overeenkomsten in de verwerking van de rouw. In elk proces komen een aantal taken aan de orde¹.

  1. Aanvaarden verlies.
  2. Ervaren en toelaten van de pijn.
  3. Aanpassen aan de omgeving zonder die persoon.
  4. Een nieuwe plaats geven aan diegene en de draad van het leven weer oppakken.

Soms lopen mensen vast in hun verdriet. Steun van anderen is belangrijk in periodes van rouw. Wanneer je onvoldoende steun of begrip vanuit de omgeving ervaart, of er de angst bestaat om een ander tot last te zijn, kan een steuntje in de rug nodig zijn.

Er bestaat geen pasklare oplossing of recept hoe een verlies te verwerken. Met behulp van rouwbegeleiding is het verlies niet weg te nemen. Rouwbegeleiding is een proces waarin je met hulp en ondersteuning de gelegenheid wordt geboden om over je verlieservaring te praten. Het delen van ervaringen, gedachten en gevoelens, helpt bij het verwerken van verlies.

Door met elkaar te werken aan verlies, krijg je inzicht in hoe nieuwe doelen te realiseren en hoe je kwaliteit in je leven kunt brengen. Je krijgt er zelfvertrouwen door en je weet weer hoezeer je de moeite waard bent, want soms kan dat een beetje naar de achtergrond geschoven zijn. Je merkt weer wat je sterke kanten zijn. Op die manier kun je stappen voorwaarts zetten en leren leven met verlies.

Verschillende vormen van verlies

Bij verlies denkt men vaak in de eerste plaats aan het overlijden van een dierbare. Andere verliezen kunnen echter ook een rouwproces ten gevolg hebben, te denken valt aan:

  • Verlies van gezondheid, bij een (chronische) ziekte of een lichamelijke beperking
  • Verlies van een betekenisvolle relatie na een overlijden of een scheiding
  • Verlies van toekomstperspectief en verwachtingen bij het hebben van een kind met een beperking
  • Verlies van zekerheid in een nieuwe levensfase (overgang, kinderen uit huis, pensioen)
  • Verlies van werk door ziekte, reorganisatie, ontslag of pensionering
  • Verlies bij oudere mensen; onophoudelijk verlies, zonder dat er iets voor terugkomt
  • Verlies van verwachtingen, hoop en illusies

1. Bron: J.W. Worden, 1983